Är du klar till årets största shoppingdag – Black Friday?

Ni har antagligen inte missat den stora shoppingdagen som varje år sätter nya rekord för de flesta butiker. Black Friday som stammar från USA, växer sig större för varje år som går och fler länder börjar ta efter den stora shoppingtraditionen. Tusentals av människor förbereder sig genom att vänta tålmodigt och undersöka vilka erbjudanden som kommer vara under dagen. Många butiker väljer att öppna tidigt och några väljer att stänga vid midnatt. Det som dock kännetecknar dagen är själva rean som oftast brukar vara den största på året. Inte nog med det är Black Friday en perfekt dag att påbörja julklappshandeln, då man kan spara pengar på dyra julklappar.

 

Black Friday härstammar från USA och ligger på fredagen efter Thanksgiving. Namnet på dagen kommer ursprungligen från Philadelphia, då det beskriver den våldsamma trafiken dagen efter Thanksgiving. Dagen har blivit till en helgdag för många och innebär en dag då de flesta butiker och webbshops sätter ner priset drastiskt på många varor.

 

Rekord för många butiker och webbshop

Det förvånar dig kanske inte att Black Friday har blivit en dag då många, om inte de flesta, butiker och webbshops slår rekord år efter år. Många företag har erfarenhet med att hela 5–10% av den årliga omsättningen kommer in just på denna särskilda dagen. Detta innebär dock en hög insats i att sätta ner priserna så mycket som möjligt för att locka köpare och slå konkurrenterna. Rean är inte lika stor som i USA men den sätter fortfarande krut i semestershoppingen hos många.

 

Hur påverkar detta julhandeln undrar många. På trots av den stigande shoppingaktiviteten i slutet av november varje år, menar många företag att julhandeln har varit oförändrad. Istället tycks många tro att det är inköpsbeteendet som har förändrats. Konsumtionen blir allt större och därav kan butikerna klara två stora shoppingtillfällen så nära inpå varandra.

 

 

Black Friday eller Black weekend?

Under de senaste åren har dagen utvecklats och blivit till en så kallad Black Friday helg, där rean sträcker sig ut över helgen och kedjas samman med Cyber Monday, där erbjudandena övergår till att endast vara tillgängliga online på webbshops istället för de fysiska butikerna. Cyber Monday som också är ett amerikanskt koncept är relativt nytt i Sverige och än så länge är det inte alla webbshops som har hakat på trenden. Det förväntas dock att både Black Friday och Cyber Monday blir större och större för varje år som kommer och inte minst ska det bli intressant att se hur årets Black Weekend kommer att se ut.

Inläggsförfattare: admin