Allt du behöver veta om svartmögel

I vissa fall kan svartmögel i hemmen orsaka hälsoproblem, särskilt för personer med allergier eller astma. Svartmögel kan också producera gifter som kan vara skadliga för människor och husdjur. Det är därför många statliga strukturer nu försöker öka medvetenheten bland allmänheten. I den här texten kommer vi att svara på de fem mest populära frågorna om svartmögel.

Är svartmögel farligt?

Ja, svartmögel kan orsaka hälsoproblem, särskilt för personer med allergier eller astma. Svartmögel kan också producera gifter som kan vara skadliga för människor och husdjur. Speciellt när den utsätts för svartmögel under längre perioder. Om du tror att du har blivit utsatt för svartmögel över längre tid bör du uppsöka läkare. Svartmögel kan även orsaka skador på väggar, tak, golv och möbler.

Hur ser svartmögel ut?

Svartmögel kan se ut som en svart fläck eller en svart luddig utväxt. Det skiljer sig från många andra mögel typer på grund av den mörka färgen. Du kan bara vara säker på typen av mögel genom att testa det med ett mögeltest. Genom att antingen testa ett område som ser ut som det har mögelväxt, eller testa damm i rummet, så kan du avgöra sorten av mögel.

Vart ska jag vara särskilt observant?

Fuktiga och kalla rum i hemmet är mest utsatta när det gäller mögel. Det är till exempel väldigt vanligt med fukt i källaren på grund av dålig ventilation och låg temperatur. Likaså är badrum och kök områden i hemmet där det oftast växer mögel på grund av vattenrör och vattenpartiklar som sprids i luften vid varmvattenanvändning eller läckage.

Hur förebygger du mögel i hemmet?

För att förhindra svartmögel bör du hålla området rent och fritt från skräp, se till så att området är väl ventilerat. Du kan till exempel använda en avfuktare för att sänka luftfuktigheten. Använd mögelresistenta och bekämpande produkter när du rengör rum och ytor som utsätts för mycket fukt. Städa snabbt upp eventuellt vattenspill, och åtgärda eventuella läckor eller fuktproblem omedelbart för att torka våta områden ordentligt.

Hur blir man av med mögel?

För att bli av med svartmögel måste du rengöra området för att ta bort eventuella mögelsporer på ytan. Du kan använda olika medel som är utvecklade specifikt för detta syfte. Annars år även ättika eller klor ganska effektivt. Om det påverkade området är stort kan det dock bli nödvändigt att anställa ett saneringsföretag.

Inläggsförfattare: admin